Embassy Booth -itsepalvelukonseptin selvitystyö valmistunut

Julkaisuajankohta 2.11.2022 10.00
Uutinen

Virtual Finland -hankkeessa on tehty selvitys Suomen edustustoihin sijoitettavista itsepalvelukioskeista, joiden tarkoituksena olisi nopeuttaa työntekijöiden maahantuloprosessia.

Embassy Booth -konseptissa on kyse Suomen edustustoihin sijoitettavista tietoturvallisista palvelupisteistä, joissa Suomeen tulevat ulkomaalaiset henkilöt voisivat tunnistautua ilman tarvetta varata aikaa lähetystön virkailijalta. Näin voitaisiin lyhentää ensisijaisesti viisumi- ja oleskelulupa-asioinnin jonoja ja mahdollistaa henkilön tunnistetietojen sujuvampi käyttäminen maahantuloprosessin aikana. 

Embassy Booth -kioskia voitaisiin hyödyntää esimerkiksi D-viisumia haettaessa tai silloin, kun hakijasta pitää ottaa kuva oleskelulupaa varten tai kun häntä haastateltaisiin maahantuloon liittyen. Konseptin selvitysraportissa ehdotetaan ensiaskeleeksi palvelupisteen prototyypin rakentamista.  Raportissa todetaan myös, että selvityksessä ei löydetty tunnistuskoppia estävää lainsäädäntöä. Lainsäädännön yksityiskohdat vaativat lisäselvitystä, ja konseptin toteutuminen edellyttäisi täten lain arviointia. Mahdollinen lain uudistus voi myös olla tarpeen konseptin yksiselitteistä sallimista varten.

Selvitystä varten haastateltiin viranomaistahojen lisäksi muun muassa pelialan jättiläistä Supercelliä. Konseptia pyritään testaamaan alkuvuodesta 2023 prototyypin avulla.