Hyppää sisältöön

Testbed

Virtual Finlandilla on käytössään avoimen Sitran IHAN -arkkitehtuurin mukaisesti toteutettu datan jakamisen kansallinen kokeiluympäristö eli data-avaruus, jossa yritykset ja organisaatiot voivat testata datan luotettavaa ja luvitettua jakamista. Data-avaruus tarkoittaa käytännössä datan välittämisen ratkaisua. Sen kautta kulkeva data on standardoidussa (konekielisessä) muodossa ja kaikkien data-avaruuden piirissä toimivien tahojen hyödynnettävissä, mikäli datan haltija on antanut siihen luvan. Kansallisen kokeiluympäristö on maksuton ja avoin kaikille yrityksille ja organisaatioille. Sitra on nostanut ympäristön Datatalouden kiinnostavimmat -listalleen.

Hyödyt

  • Ei tarvetta suorille integraatioille – kokeiluympäristö toimii ”adapterina” järjestelmien välillä.
  • Hajautettu infrastruktuuri: dataa hyödynnetään sen lähteestä mutta ei kopioida uusiin siiloihin.
  • Datan jakamisen kokeilu voi toimia palvelun tai liiketoiminnan kehityksen tukena: testaa pienoiskoossa ennen toteutusta.

 
Tutustu täällä kokeiluympäristöön. Sivusto sisältää muun muassa valmiit kehittäjätyökalut ja valmiiksi standardoituja tietosisältöjä useisiin käyttötapauksiin, arkkitehtuurikuvauksia sekä ohjeita kokeiluympäristön käyttöön ottamiseen.

Virtual Finland -hankkeen kokeiluympäristössä toteutetut kokeilut

  • Listaamattoman yrityksen perustaminen toiseen Pohjoismaahan yhdessä Nordic Smart Government & Business -ohjelman kanssa.
  • Wärtsilä ja SEB testasivat kokeilualustan aiemmassa versiossa vientidokumenttien digitalisoimista, jotta kontit lähtisivät maailmalle nopeammin.
  • Suurten teollisuusyritysten SIX-klusteri hyödynsi alustaa mallintaessaan liikkuvien työkoneiden akkudatan hyödyntämistä. Tiedon avulla voidaan tehostaa teollisuuden akkujen kierrätystä ja uusiokäyttöä.

 

Mikäli haluat kuulla tarkemmin kokeiluympäristöstämme ja sen mahdollisuuksista, kerromme mielellämme lisää.