Mistä lähdimme ja mihin pääsimme

23.4.2024

Virtual Finland -hankkeessa on kehitetty maahantulon digitalisaation ja datan yhteiskäyttöisyyden ratkaisuja, joita jatkojalostamalla voitaisiin saada aikaan säästöjä, kirjoittaa hankejohtaja Jukka Kyhäräinen.

Hiljattain julkaistiin selvitys, joka esittelee päättäjille konkreettisia ehdotuksia siitä, miten työperäisen maahanmuuttajan maahantuloprosessia voidaan suoraviivaistaa ja nopeuttaa. Kirjoittajien visio on yksinkertainen: kaikkien Suomeen töihin muuttavien on päästävä aloittamaan työt nopeasti. Kehitystyötä kohti visiota toki tehdään kaiken aikaa jo nyt, mutta se etenee pistemäisesti eri organisaatioissa kunta- ja valtiotasoilla sekä yksityisellä sektorilla. Mikään taho ei vastaa osaajien maahantulon palvelupolun kehittämisestä kokonaisuutena, siksi myöskään yhteistä tilannekuvaa ei ole. Asiakkaan ja työnantajan kannalta asioinnissa on päällekkäisyyksiä, osaoptimointia sekä tarpeetonta hitautta ja vaikeutta.

Työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen edellyttää viranomaisten ja keskeisten kaupallisten toimijoiden (kuten pankit ja ulkomaalaisia työntekijöitä rekrytoivat yritykset) saumatonta yhteistyötä esimerkiksi tunnistautumisen sekä tiedon luvittamisen ja jakamisen ratkaisujen osalta. Ulkoministeriön Virtual Finland -hanke käynnistettiin edistämään kilpailukykyä ja kasvua. Yhtenä keinona nähtiin ulkomaisten työntekijöiden, opiskelijoiden ja yritysten Suomeen tulon ja asettautumisen sujuvoittaminen, mistä kokosimme vuonna 2022 tavoitetilan yhdessä International House Helsinki -sidosryhmien kanssa. Teimme vuotta myöhemmin valtiovarainministeriölle esityksen Muutto Suomeen -elämäntapahtumasta, jossa tekemistä oli jo vaiheistettu pienemmiksi palasiksi. Sidosryhmät olisivat halunneet jatkaa kehitystyötä, mutta aiheelta puuttui valtion omistajuus ja sitä kautta myös rahoitus.

Virtual Finland -hankkeessa on siis jo luotu konsepti ja digitaalista infrastruktuuria yhden luukun digitaaliselle palvelualustalle. Hankkeessa tehtyjen kokeilujen avulla olemme myös todistaneet, että digitaalisten ratkaisujemme jatkokehitys mahdollistaisi eri toimijoiden ulkomaalaisille suunnattujen verkkopalveluiden integroimisen asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi ja nopeuttaisi maahanmuuttoprosessia usealla päivällä.

Hankkeen rahoitus loppuu kesäkuussa 2024, mutta sen jatkokehitys mahdollistaisi esimerkiksi maahanmuuttaville osaajille suunnattujen palveluiden integroimisen yhden digitaalisen palveluportaalin alle. Mikäli Virtual Finland -hankkeessa aloitettua kehitystyötä jatkettaisiin, investointi alkaisi pian näkyä säästöinä. 

Virtual Finland datatalouden kiihdyttäjänä
Datatalous on EU:n vahvimmin kasvava toimiala. Datatalouden ytimessä on datan eli digitaalisen tiedon hyödyntäminen liiketoiminnan pohjana. Virtual Finland -hankkeessa on jatkokehitetty Sitra IHAN –projektin datatalouden kokeilualustaa julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden datan jakamisen kokeilujen mahdollistamiseksi. Kokeilualustaa (testbed.fi) on pidetty tärkeänä datatalouden kiihdyttämönä sekä hankkeen omissa että muiden tahojen toteuttamissa kokeiluissa. Kokeiluja ovat olleet esimerkiksi yrityksen perustaminen digitaalisesti toiseen Pohjoismaahan yhteistyössä Yrityksen digitalous-hankkeen sekä Ruotsin ja Norjan viranomaisten kanssa sekä SIX-konsortion teollisuusyritysten ja VTT:n tekemä kokeilu akkujen elinkaaritietoon liittyen.

Vihreä siirtymä, dataregulaatio ja se, että data on saatava kulkemaan läpi arvoketjun tuovat uusia haasteita yrityksille. Kokeilut voivat kirkastaa näihin liittyviä näköaloja. Keskusteluissa sidosryhmien kanssa olemme havainneet, että yritysten lisäksi myös kunnat ja monet muut tahot toivovat turvallista datan jakamisen kokeilualustaa. Vastuut ja roolit saataisiin paremmin selville pienillä kokeiluilla, joiden kokemusten ja osaamisen tulisi kumuloitua. Pienistä aluista voi kehittyä innovaatioita ja uutta liiketoimintaa.

Hallitusohjelmaan kirjatun Datatalouden kasvuohjelman tavoitteena on vauhdittaa suomalaisten yritysten digitaalista siirtymää sekä kyvykkyyttä hyödyntää ja jakaa dataa osana liiketoiminnan kehittämistä. Tämän tueksi on kirjoitettu lista toimenpiteistä, jotka tukevat tavoitteeseen pääsyä. Niiden joukossa on ehdotus jatkaa Virtual Finlandin kokeilualustan käyttöä. Kokeilualusta toimisi dataekosysteemien tunnistamisen ja muodostumisen tukena ja loisi mahdollisuuksia data-avaruuksien kehittymiseen.

Hankkeen aikana olemme tehneet yhteistyötä kymmenien sidosryhmien edustajien kanssa valtion virastoista kuntiin, yrityksiin ja järjestöihin. Hankkeen rahoitus loppuu kesäkuussa 2024, joten on aika kiittää kaikkia osallistujia työpanoksestanne. Matka jatkuu vielä, koska aktiivinen osallistuminen yli organisaatiorajojen tekemiseen on elinehto, jos aiomme saada aikaan laajempaa vaikuttavuutta. Ainoa tapa tehdä yhteiskehittämistä yli organisaatiorajojen on koota joukkoja yhteen, määrittää ongelma, jota aletaan yhdessä ratkaista, miettiä yhteisiä tavoitteita, arvoja ja hyötyä eri osapuolille ja saada sitä kautta aikaan yhteinen sitoutuminen ja omistajuus sekä rahoitusta. Samalla on huolehdittava datan ja palveluiden yhteentoimivuudesta.
 

Lue lisää:

2022 tavoitetilaraportti

2024 Startup-yhteisön ja muiden sidosryhmien policy paper työperäisen maahanmuuton sujuvoittamisesta

2024 Suomalaisten data-avaruuksien tilannekuva. Edelläkävijöiden opit datatalouden infrastruktuurin kehittämiseen.

Kirjoittajat

  • Jukka Kyhäräinen

    Hankejohtaja, Virtual Finland